Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background

125 jaar VVV Zuid-Limburg


bwd  Set 1/3  fwd


Speech 22 februari 125 jaar VVV Zuid-Limburg 2011.
Het was ergens in 2008 dat ik een telefoontje kreeg van de directeur van VVV Zuid-Limburg.
Zij had begrepen van de wethouder van cultuur dat als ze iets wilde op het gebied van cultuur of kunst in de openbare ruimte dat ze dan in overleg moest met de KCR.
In het kader van het 125-jarig jubileum wilde ze graag een blijvende herinnering aan het jubileum verbinden.
Of ik eens wilde komen praten. Natuurlijk wilde ik dat, want als wij ergens een mogelijkheid zien om Valkenburg en daarmee toeristisch Zuid-Limburg nog mooier te maken staan wij direct  klaar.
Een voordeel was dat ik de VVV van heel dichtbij had meegemaakt en dus best wel een idee had welke kant we uit moesten denken. Tijdens het eerste gesprek werd al snel duidelijk dat het hoog tijd werd dat Theodoor Dorren een prominente plaats kreeg op zijn eigen plein. Ook werd duidelijk dat in het kunstwerk niet alleen Valkenburg, maar toeristisch Zuid-Limburg in beeld gebracht moest worden. Ik heb toen het idee gelanceerd om er basisscholen bij te betrekken om zo het toerisme en de VVV meer bekend te maken bij de Limburgers van de toekomst. De KCR kreeg de opdracht om dit verder uit te werken en er een kunstenaar bij te zoeken. Tijdens de volgende afspraak hebben we Pierre Habets en het Flow Art concept geïntroduceerd. Zijn werkwijze was ons toen al bekend omdat wij met hem een ander kunstwerk ontwikkelden, de inmiddels bekende “Sjötter aan de Poort”.

Pierre presenteerde zich met enkele eerder gerealiseerde kunstwerken en samen legden wij een voorstel op tafel. Theodoor Dorren moest terug komen, daar waren we het over eens. Ook moest er een link zijn tussen verleden-heden en toekomst. Wij dachten dus aan vader-moeder zoon-dochter. Dank zij de medewerkende basisscholen die toeristische werkstukjes maakten is een deel van het concept losgelaten. Vader-moeder-zoon zijn er maar moeder moest volgens de kinderen in verwachting zijn van de “toerist van de toekomst”. Zo is de groep dus uitgewerkt.

In de wegwijzer die Thei Dorre in zijn handen heeft staan volgens de kinderen van Basisschool de Plenkert, Sint Brigida Noorbeek, Sint Petrus Sittard en Titus Brandsma Brunssum, de markantste toeristische trekkers uit hun regio. De Wilhelminatoren, het den inhalen in Noorbeek, de kiosk voorheen op de markt in Sittard en het aapje uit het Gaiapark in Parkstad.
Fijn dat er diverse nazaten uit het geslacht Dorren aanwezig zijn.

De figuren rond Thei Dorre, die overigens in detail door kleinzoon Armand is goedgekeurd, vertegenwoordigen Parkstad, middels oud wethouder Hans Erfkemper, Valkenburg aan de Geul middels adjunctdirecteur VVV Edith Kurris, met een knipoog naar haar oom Alphons Vijghen, de na-oorlogse Theodoor Dorren, President tijdens het 100 jarig bestaan van de VVV.

Maastricht, Mirlitophile en Kürkapel in de persoon van Yves Stevens via zijn moeder en zijn vader, en het hondje tenslotte, kijkt naar de Westelijke mijnstreek via de dochter van Pinkpopbaas Jan Smeets. Bijna had de hond een Pinkpoppenning, maar dank zij de Rabobank, hangt nu een ander logo om zijn nek.

Alle figuren stralen hun onlosmakelijke verbondenheid met Toeristisch Valkenburg uit.

Als Kunst & Cultuurraad Valkenburg aan de Geul zijn wij trots dat wij dit kunstwerk voor VVV Zuid-Limburg, de Gemeente Valkenburg, Provincie Limburg, Toeristisch Zuid-Limburg en de Euregio hebben mogen realiseren.

In financiële zin werd dit kunstwerk mogelijk gemaakt door: VVV Zuid-Limburg, Gemeente Valkenburg, de Kunst & Cultuurraad Valkenburg, Provincie Limburg, Rabobank Maastricht en omstreken, Frijns Industrial Group, Valkenburg aan de Geul, Frissen Intern Transport en Frissen Groentechniek Valkenburg aan de Geul, Aannemersbedrijf Math. Hofman VOF, Siegfried Hofman en Bert Swillens, Valkenburg aan de Geul, Smederij Jan Odekerken Valkenburg aan de Geul en Constructiebedrijf Diederen BV Schinnen.

Natuurlijk is er nog altijd ruimte over voor Gemeenten, sponsoren en of andere begunstigers, die graag meehelpen Valkenburg aan de Geul nog mooier te maken.

Ik dank u voor uw aandacht.

KCR logo


Hosting en Design LOCALHOSTING