Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background

Vliegeniers monument

Bij de onthulling van dit oorlogsmonument denken wij 70 jaar terug:
de 2e wereldoorlog die op 3 september 1939 in volle hevigheid is los gebroken en heeft geduurd tot 31 december 1947 met de capitulatie van Japan. De waanzin van deze oorlog heeft veel leed en miljoenen doden gekost. Het Amerikaanse kerkhof te Margraten, waar 8301 militairen begraven liggen, getuigt van dit menselijke leed.

In de oorlogsjaren was de Wilhelminagrot onder de kabelbaan voor veel Valkenburgers de schuilplaats bij het luchtalarm. Bij een luchtalarm kwamen zo’n 70 mensen van de Oud Valkenburgerweg (nu Neerhem)bij elkaar. Vanuit de zij ingang bekeken de ouderen de omgeving. Voor de wachters aan de poort was goed zichtbaar welke steden gebombardeerd werden. Aken, Keulen en Dusseldorf stonden bijna dagelijks in brand. Vele vijandelijke vliegers zijn door de Duitsers uit de lucht gehaald. Alleen al in de driehoek Roermond-Aken-Luik spreekt men over 372 afgeschoten vliegtuigen.

Valkenburg werd op 29 juni 1943 om 01.25 uur opgeschrikt door een neerstortend vliegtuig  in de Oosterweg neergehaald door Duitse nachtjagers. Het  vliegtuig stort neer in “de Gats” (Oosterweg) nadat het bij het kapelletje langs de St. Jansbosweg nog een vleugel met motor had verloren.

De initiator van dit monument, Karel Essers, die het vliegtuig heeft zien neerstorten, is op zoek gegaan naar de gegevens van de bemanning van het neergestorte vliegtuig. Tijdens zijn zoektocht heeft hij het boek “gevecht in de wolken” van Ron Putz gevonden waarin het neergestorte vliegtuig staat beschreven.
Het betreft een Engelse bommenwerper type Halifax II Hendley. Via de archieven van het Regionaal Historisch Centrum Limburg in Maastricht komt Karel Essers achter de gegevens van de vliegtuigbemanning.

De bemanning van het vliegtuig die hier hun leven gelaten hebben zijn:

Sergeant Frank Hill             Royal Air Force    United Kingdom 19 jaar
Sergeant Cecil Morris Royal Air Force United Kingdom 20 jaar
Sergeant Theodore Dagg Royal Air Force United Kingdom leeftijd onbekend
Sergeant Leslie Howath Royal Air Force United Kingdom  leeftijd onbekend
Sergeant Gwilym Samuel Royal Air Force United Kingdom 23 jaar
Flight Sergeant Patrick Rendele Royal Air Force Australian 22 jaar
Flight Sergeant William Townend Royal Air Force Canadian 26 jaar


De bemanning is begraven op het grote kerkhof aan de Tongerseweg te Maastricht.

70 jaar na dato onthullen wij vandaag, als eerbetoon aan deze omgekomen vliegeniers, dit nieuwe monument. Het monument staat in de directe nabijheid van de plek waar het vliegtuig is neergestort en laat de voorbijganger herinneren aan de offers die door deze mensen zijn gegeven.
Dit nieuwe monument is op initiatief van dhr. K. Essers, gerealiseerd door de Kunst- en Cultuurraad Valkenburg a/d Geul.
De ondersteuning vanuit de gemeente Valkenburg a/d Geul is hierbij onontbeerlijk geweest en heeft geresulteerd in een prachtig monument.

Verder met grote dank aan:
Fa. Jac de Groot
Dhr F. Janssen van Natuurmonumenten
Dhr. Roebroeks van het Regionaal Historisch Centrum Limburg

Verder alle mensen die op enigerlei wijze een bijdrage hebben geleverd aan de realisatie en onthulling van dit monument.


Doden herdenken,  en vrijheid vinden.
Laat dit verlangen de zielen verbinden.
Vier wat je hebt, maar kijk om je heen.
Vrijheid is nodig voor iedereen!

Hosting en Design LOCALHOSTING