Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background

Plaquette “bronzen Vastelaovend”

                                                     

Het 12 x 11 jarig jubileum van CS de Mirlitophile 1879 is de aanleiding voor het initiatief en de realisatie van een bronzen kunstwerk. Dit initiatief is door Guus Smeets bij de KCR neergelegd, waarna de samenwerking een feit is geworden.

Carnaval is voor iedereen, en met het project “de Bronzen Vastelaovend” willen wij de beleving van dit feest met haar tradities vastleggen in een kunstwerk, zodat deze traditie zichtbaar wordt en blijft.
De Valkenburgse carnaval betekent meer dan verkleden en een pilsje drinken. Er gaat een rijke geschiedenis aan vooraf, die in de loop der jaren mooie tradities heeft voortgebracht. Met dit project proberen wij de tradities, verhalen en belevingen van de Valkenburgse carnaval bij jong en oud, te verwerken in een kunstwerk dat altijd zichtbaar is en herinnert aan verleden en tevens het heden waarborgt.

In het ontwerp zijn de typisch Valkenburgse elementen terug te vinden.
Daartoe zijn de volgende figuren verwerkt in de plaquette:de prins en zijn steek, zijn minister, een dansmarietje, een auw wief, een bok, een jeugdprinsje, het pantheon en de ruïne.
Het kunstwerk heeft een afmeting van 70 à 80 cm hoogte en 50 à 60 cm breedte, met een bronzen opstaande rand die aan de binnenkant wordt gepolijst zodat er een goudkleurige weerkaatsing ontstaat.
Het geheel is een levendige en beweeglijke afspiegeling van de Valkenburgse carnaval.

Het Pantheon in de Gemeentegrot in Valkenburg vormt ieder jaar het unieke decor voor het uitroepen van de prins. In het Pantheon zijn de muren versierd met diverse houtskooltekeningen van bijzondere personen en gebeurtenissen. Hier is de plek waar C.S de Mirlitophile 1879 voor de eerste keer bij elkaar kwamen om hun carnavalssociëteit op de richten.
Om het in de sfeer van Valkenburg te plaatsen heeft de kunstenaar naar een “grot” gevoel gestreefd in het kunstwerk, dit door te werken met diepteverschillen die sterke licht/donker effecten veroorzaken en om dit nog meer te versterken heeft hij met donker gepatineerde stukken, in combinatie met gepolijste en vergulde bronspartijen, en accenten gewerkt
De jeugd van de basisscholen is in het verhaal betrokken. Tijdens de slotmanifestatie van vrijdag 8 juni hebben leerlingen hun ideeën over de carnaval op papier kunnen zetten.
Deze ideeën zijn voor de kunstenaar de input geweest voor ons kunstwerk.

Dit kunstwerk is financieel mogelijk gemaakt door:
Webu Environment
Bo-de-Po (ondernemersvereniging Boete de poort)
Kunst- en Cultuurraad Valkenburg a/d Geul
Provincie Limburg
CS Mirlitophile 1879
Mergelbedrijf Rouwette
Landal Green Park Cauberg
Smederij Jan Odekerken

De onthullingceremonie wordt gesponsord door en afgesloten in
locatie C'est la Vie bij Math en Joke.


Comité Bronzen Vastelaovend:
Connie Wezeman, Miel Schreurs, François Stevens, Jan Odekerken, Guus Smeets, Jos Paulssen, Maarten van Delft.

Kunstenaar:
Wil v.d Laan
De Valkenburgse carnaval betekent meer dan verkleden en een pilsje drinken. Er gaat een rijke geschiedenis aan vooraf, die in de loop der jaren mooie tradities heeft voortgebracht. Met het project “bronzen vastelaovend” verzamelen wij de tradities, verhalen en belevingen van de Valkenburgse carnaval bij jong en oud, en verwerken dit vervolgens in een kunstwerk dat altijd zichtbaar is en herinnert aan verleden en tevens het heden waarborgt. 
Het Pantheon in de Gemeentegrot in Valkenburg vormt ieder jaar het unieke decor voor het uitroepen van de prins. In het  Pantheon zijn de muren versierd met diverse houtskooltekeningen van bijzondere personen en gebeurtenissen. Hier is de plek waar C.S de Mirlitophile 1879 voor de eerste keer bij elkaar kwamen om hun carnavalssociëteit op de richten.
Het symbool van bijv. de Mirlitophile is een wapenschild met een bok er op. Valkenburg is namelijk met carnaval 'het bokkenrijk'. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de speciale positie die Valkenburg in de Middeleeuwen gehad heeft waardoor het zich ook veel kon permitteren, ook tegen de wil van anderen in. Dit leidde snel tot koppigheid, zoals in de zegswijze: 'zo koppig als een bok'. Valkenburgers zagen dit als een geuzennaam en daaraan heeft de Mirlitophile haar symbool te danken.

De kunstenaar die het kunstwerk gaat realiseren gaat op zoek naar verhalen als bovenstaande, bij jongeren als wel bij de ouderen. Want carnaval is voor iedereen, en wij willen de beleving van dit feest vastleggen in een kunstwerk, zodat deze traditie zichtbaar wordt en blijft.


De kinderen hebben de kunstenaar tijdens de slotmanifestatie geholpen aan de ontwerpen voor het kunstwerk ook werd de jeugd begeleid door de ouders en vrijwilligers.

 

 

 

 

 

KCR logo


Hosting en Design LOCALHOSTING