Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
De Percessie van Scherpenheuvel; de geheime prenten van Charles Eyck
3 september tot 5 november 2017
 
Museum Land van Valkenburg presenteert van 3 september tot 5 november 2017 in de Jacques Vonkzaal de expositie  ‘De Percessie van Scherpenheuvel; de geheime prenten van Charles Eyck’.Voorafgaand aan de opening op zondag 3 september om 15.00 u. geeft dr. Lou Spronck om 13..30 u. een lezing over ‘De  Percessie van Scherpenheuvel’ van Theodoor Weustenraad.

In 1931 verscheen een gedrukte uitgave van ‘De Percessie van Scherpenheuvel’ van Thedoor Weustenraad, een tekst in Maastrichts dialect uit het midden van de 19e eeuw. De illustrator was Charles Eyck. Maar bijna niemand wist dat, en dit moest zo blijven, vond hij. Aanvankelijk had Eyck enthousiast zijn prenten vervaardigd, maar later spijt gekregen.
Waarom die vrees voor publiciteit?  Met zijn prenten illustreerde hij een tekst waarin de geestelijkheid er in komische bespottingen flink van langs kreeg en de seksuele moraal van zijn tijd ver overschreden werd. Alle medewerkers aan de uitgave moesten daarom anoniem blijven. Anders zou hun bestaan in Maastricht en omgeving wel eens erg moeilijk kunnen worden door de macht van de Kerk en de notabelen. Het was het jaar 1931. Juist in die tijd kreeg Charles Eyck zijn eerste kerkelijke opdrachten. Hij was bang die te verliezen als bekend zou worden dat hij aan dat  ‘verderfelijke’ boekje meegewerkt had. Publiekelijk heeft hij zijn medewerking daarom nooit erkend. Geen moment zal hij vermoed hebben dat aan zijn geheim een  tentoonstelling zou worden gewijd.  
 
De expositie leidt u aan de hand van de prenten door het komische verhaal van de 'Percessie' en zijn historische context.
 
Aan de tentoonstelling zijn twee lezingen verbonden. Beide keren is de spreker dr. Lou Spronck, neerlandicus én historicus en kenner van de literatuur in Limburg. De data zijn zondag 3 september 13.30 u., voorafgaand aan de opening (15.00 u.), en zondag 1 oktober om 11.30 u.
 
Lou Spronck schreef uitgebreid en in een aangename stijl over de 'Percessie van Scherpenheuvel'. Zijn boek is tegen de sterk gereduceerde prijs van € 10,- verkrijgbaar aan de balie van de museumshop. De shop is gratis toegankelijk.

----------------------------------------

Voor meer informatie over deze tentoonstelling en/of beeldmateriaal kunt u contact opnemen Museum Land van Valkenburg (mw.Jopie Zuidema-Vroom), T 043 601 6394/ 06 48663700, E  info@museumlandvanvalkenburg.nl.  Voor informatie over de tentoonstelling kunt u ook terecht bij Paul de Jong, 0436012009 of pdejong28@yahoo.com   
In de bijlage : Charles Eyck  'De aankomst in Scherpenheuvel'

Grotestraat Centrum 31, 6301 CW Valkenburg LB
043 601 6394, info@museumlandvanvalkenburg.nl; www.museumlandvanvalkenburg.nl
di – vr: 11.00 -17.00 uur; za – zo: 13.00 – 17.00 uur
volwassenen: € 6,00; museumkaart, begunstigerskaart, vriendenkaart gratis
kinderen tot 12 jaar (onder begeleiding) gratis; groepstarief (minimaal 15 personen) € 4,50 pp
rondleiding (maximaal 25 personen) € 25,00

KCR logo


Hosting en Design LOCALHOSTING